De stad Londen // bezienswaardigheden en openbaar vervoer

Londen is een echte wereldstad die eenvoudig vanuit Nederland te bereiken is. Ga je naar Londen met het vliegtuig, dan hoef je slechts een uurtje of minder dan een uur te vliegen om al op een vliegveld in de buurt van de stad te arriveren; bijvoorbeeld Luton Airport. Wat het bezoeken van Londen zo leuk maakt, is het feit dat de stad heel anders is dan Nederlandse steden. Je bent slechts even onderweg met het vliegtuig, maar komt na een korte vlucht wel direct in een stad terecht die heel anders is dan de steden die je in eigen land bezocht hebt.

Londen, wereldstad en hoofdstad

Londen is de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. De stad ligt in het Zuidoosten van Engeland en is ooit begonnen als kleine vesting die door de Romeinen werd gebouwd. Honderden jaren later is de stad uitgegroeid tot wereldstad, die zelfs gezien wordt als de grootste stad van de gehele Europese Unie en het belangrijkste handelscentrum van Europa. De stad heeft meer dan acht miljoen inwoners en is in vergelijking met Nederlandse steden dan ook erg groot.

Londen staat niet alleen bekend om de vele bezienswaardigheden in de stad, maar heeft bovendien enkele iconische elementen die je in de gehele stad terugziet. Denk hierbij aan de dubbeldekkers die er rondrijden, de iconische zwarte taxi’s die je kunt nemen om van A naar B te komen en de ouderwetse rode telefooncellen of ‘phone boots’ die eigenlijk niet meer gebruikt worden door de opkomst van mobiele telefoons.

Bezienswaardigheden in Londen

In Londen zijn vele bezienswaardigheden te vinden. Een groot voordeel van het bewonderen van de bezienswaardigheden in de stad, is het feit dat alle bezienswaardigheden eenvoudig te bezoeken zijn door het openbaar vervoer te nemen of gewoon naar de highlights van de stad te lopen. Alle bekende punten van de stad liggen namelijk in het centrum of net buiten het centrum en zijn hierdoor eenvoudig te bereiken voor toeristen.

De populairste bezienswaardigheden die je in de stad kunt vinden, zijn de volgende:

  1. Palace of Westminster & Big Ben: de Palace of Westminster is een parlementshuis dat aan de oever van de Theems staat. De oudste delen van het gebouw dateren uit het jaar en het gebouw telt ongeveer 1100 kamers, 100 trappen en 3 kilometer aan gangen. Daarnaast vind je in het grote gebouw tevens de 96 meter hoge klokkentoren die sinds 2012 de ‘Elizabeth Tower’ wordt genoemd. In de klokkentoren vind je een 13,7 ton wegende klok, namelijk de Big Ben.
  2. Winkelstraat Oxford Street: wie van winkelen houdt, moet zeker eens door Oxford Street lopen. Deze winkelstraat is de bekendste en populairste winkelstraat van de stad waar je vele verschillende winkels kunt vinden. Enkele winkels die je in de straat tegen komt, zijn winkels als Zara, Topshop, Marks & Spencers, Selfridges en Harrods.
  3. Buckingham Palace: Buckingham Palace is een paleis dat gebruikt wordt als onderkomen voor het Britse koningshuis. Daarnaast vind je in het gebouw een kunstgalerij, een toeristische attractie en een werkplek voor ongeveer 450 personen. Als toerist moet je zeker de wisseling van de wacht bezoeken, want dit is een ware attractie en kenmerkend voor het paleis. De ceremonie van de wisseling van de wacht gebeurt een keer per dag en in de winter om de dag.
  4. The Shard. Het hoge gebouw bij de London Bridge is vrij duur, maar bovenin heb je een schitterend uitzicht over de stad. Bedenk wel dat het minder mooi is op regenachtige dagen.

Daarnaast kun je tevens de National Gallery, de Londen Eye, de Tower Bridge, de wijk Soho en de wijk West End bezoeken als je in de stad bent.

Het openbaar vervoer in Londen

In Londen kun je op diverse manieren van A naar B reizen. Zo kun je een iconische zwarte taxi nemen om naar je bestemming te gaan, maar is het ook mogelijk om de trein te pakken, in de dubbeldekker te pakken of met de metro te reizen. De populairste reismethode om van A naar B te gaan voor de mensen die in Londen wonen, is de metro. De metro is niet alleen snel en comfortabel, maar kan je bovendien naar ieder deel van de stad brengen. Een bijnaam voor de Londense metro is the Underground, of the Tube. Het iconische logo van de metro van Londen is het rood-blauwe bord met Underground erop. Een voorbeeld hiervan staat rechtsboven.