Verbindingen Luton en de stad Londen // trein, shuttlebus, taxi, auto huren

Er zijn vanaf Luton Airport een aantal verbindingen met de stad Londen. De gemakkelijkste manier om in het centrum van Londen te komen is met de trein. De trein van Luton Airport naar Londen wordt ook wel de Thameslink genoemd. Ook is het mogelijk om met de bus van National Express naar het centrum te rijden.

Verbinding met de trein of bus

Wie met de trein naar Londen wil reizen vanuit Londen Luton Airport, kan een shuttlebus buiten de terminal van het vliegveld nemen. Deze shuttlebus brengt je naar treinstation Luton Airport Parkway, waar je op de trein kunt stappen om naar Londen te gaan.

Een rit met de shuttlebus duurt ongeveer 10 minuten en kost slechts 2,10 pond voor een enkele reis en 3,40 pond voor een retourreis. Reis je met kinderen, dan betaal je de helft van de kostprijs van de reis te betalen. Het is enkel mogelijk om met contant geld te betalen in de bus.

Je kunt het beste de trein boeken vanaf Luton Airport in plaats van een ticket van of naar treinstation Luton Airport Parkway, want in het eerste geval zit de busrit namelijk bij de prijs van de treinticket inbegrepen en hoef je deze prijs dus niet los te betalen als je met de shuttlebus gaat reizen. De tickets voor de treinreis zijn te koop op Londen Luton Airport en via de website van Thameslink, de railmaatschappij die de treinrit organiseert. Let wel op dat je geen ticket naar Londen koopt, maar een ticket naar St. Pancras International reserveert. Koop je dit ticket, dan heb je de juiste aankomst in Londen en betaal je de juiste prijs.

Reistijden
De shuttlebussen naar Luton Airport Parkway vertrekken met grote regelmaat van het vliegveld. Ben je eenmaal op het treinstation aangekomen, dan hoef je vaak ook niet lang te wachten tot de eerste trein gaat. De treinreis is ongeveer 40 minuten, de shuttlebus doet zo’n 10 minuten over de reis. De reistijd is totaal dus 50 minuten, maar bedenk dat je tussendoor vaak nog een minuut of 10 moet wachten.

Ander openbaar vervoer

Bij ander openbaar vervoer kun je denken aan de taxi, of aan de bus. Het zijn alternatieve verbindingen met de stad Londen. Zowel de taxi als de bus moeten via de openbare weg, en dat is in de London Area niet de meest betrouwbare manier. Vaak staat het er compleet vast. De ochtendspits duurt ongeveer 3 uur lang en vanaf 15:00 begint de avondspits al. Deze avondspits houdt aan tot een uur of 19:00. Bereid je dus voor op het ergste. De reistijd is vaak de reden dat de meeste mensen de verbinding Luton-London-city met de trein afleggen. Het is niet heel duur en vrij comfortabel.

De bus
Het is ook mogelijk om met de bus te reizen; dan kom je vaak uit bij National Express. Je rijdt hier direct naar Victoria Coach Station. Deze bussen rijden ieder half uur. Het is in samenwerking met de Easybus van Easyjet. Ben je met EasyJet gekomen, dan kun je de Easybus online van tevoren boeken voor slechts £9.

De taxi
Een voordeel van de taxi is dat je direct op je plaats van bestemming aankomt. Je hoeft dus niet via grote stations, je kunt direct rijden naar jouw hotel/adres in Londen.

Auto huren
Je kunt op het vliegveld ook een auto huren. Omdat dit geen openbaar vervoer is, hebben we dit niet meegenomen in onderstaand overzicht.

Hieronder staan (per volwassene) de prijzen van de trein, de bus en de taxi overzichtelijk bij elkaar.

 Prijs (retour)Reistijd
Trein + shuttlebus (naar St. Pancras International)£1650 minuten
Bus (naar Victoria Coach Station)£9 – 1190 minuten
Taxi± £9060 minuten

Hoewel dit voor de trein niet uitmaakt, is voor de reistijd een tijdstip buiten de spits genomen.